Парапланерная школа и клуб
Поиск Скрыть поиск

Ekskursija uz Rundāles pili

Jāņu brīvdienās tiešām dažas dienas bija pilnīgi brīvas, kāpēc gan nepalidot ar motoru?

Iedvesmojoties no kolēģa paramotora pilota Jāņa bildēm sejas grāmatā, izvēlēties lidošanas vietu bija pavisam viegli.

Izvēlējos lidot Bauskas apkārtnē, apskatot Rundāles pili, Mazmežotnes muižu, Mežotnes pili un parku. Nedaudz tālāk redzams Mežotnes baznīcas tornis. Šīs kultūras pērles atrodas pavisam netālu viena no otras, pavisam ātri izdodas aizlidot pie šīm greznajām celtnēm.

Rundāles pils


Mežotnes baznīca


Mežotnes muiža

Īpaši uzkavēties nevaru, jo jāturpina lidojums. Virziens skaidrs – jālido uz Bauskas pili. Pa ceļam kartē atzīmēju punktu – Kaucmindes pili. Plānojot lidojumu, kartē šī vieta bija tikai uzraksts, bet lidojot pāri – paveras skaists skats uz pusmēness formas ēku meža ielokā. Pielidojot tuvāk redzams bēdīgs skats – kādreizējais greznums pavisam saskumis un pamests izskatās.


Kaucmindes muiža

Pie reizes ieraugu labu pacelšanās vietu Lielupes krastā – asfaltēts laukums – iespējams auto trase vai mācību laukums. Jāpatur prātā citām reizēm, plānojot lidojumus šajā apkārtnē!

Autotrase Lielupes malā

Pavisam drīz jau redzama Bauska un pati Bauskas pils. Jāsaka, ka no šāda skatu punkta – lidojuma – pils izskatās pavisam maziņa kā spēļmantiņa, ko gan nevarētu teikt, ja atrastos pie pils mūriem, pastaigājoties gar to. Arī visa pilsēta, šķiet, vienā plaukstā ieliekama, skatoties no putna lidojuma augstumiem.

Bauska un Bauskas pils

Parasti šādi lidojumi notiek ar pacelšanos un nosēšanos vienā punktā – pie sava auto, bet šoreiz bija iespēja sarunāt līdzbraucējus, kas ar auto brauks līdzi manam lidošanas maršrutam.

Aplidojot Bausku un uztaisot pāris bildes ar Bauskas pili fonā, lidošanas virziens skaidrs – jālido pretim saulrietam Rīgas virzienā uz Iecavu.


Bauskas pils

Nesanāk gluži pa vējam, tāpēc ātrums nav tik liels, kā varētu būt. Uzņemu augstumu un sazvanu auto ekipāžu, saku, ka lidošu uz Iecavu.

Pirms kāda laika bija ideja aizlidot uz Hesburgeru pēc ēdiena. Fantazējot par šādu lidojumu, biju izpētījis iespējamos restorānus, pie kuriem var nosēsties. Viena tāda vieta ir Iecavā. Braucot no Rīgas uz Rundāli, sapratu, ka vistuvākās piezemēšanās vietas vēl ir apstrādāti lauki, kur piezemēties nebūtu pareizi. Bet tas nekas, no gaisa noteikti izdosies atrast piemērotu vietu netālu.

Lidojot no Bauskas uz Iecavu pārliecinos par degvielas daudzumu bākā, ir pietiekami, lai turpinātu uz Iecavu. Vēroju lidojuma ātrumu un veicamo distanci līdz Iecavai. Saule jau pavisam zemu, mākoņi lielāko laiku aizsedz sauli un tā pazūd mākoņos vēl labu laiku pirms saulrieta.

Iecavas virzienā

Starp Bausku un Iecavu ir tikai apstrādāti lauki, šur, tur pa mājai un lielākai saimniecībai. Jau tālumā var redzēt Iecavu. Izvēlos lidot apkārt pa rietumu pusi. Vēroju iespējamos nosēšanās laukus – pirms pilsētas redzams izpļauts lauks ar siena ruļļiem, bet tas īsti neder, jo pārāk tālu no izvēlētā restorāna. Lidoju apkārt pilsētai, lai nosēstos tuvāk. Otra potenciālā vieta, kas būtu pavisam tuvu, ir aizaugusi pļava, kurā nosēsties varētu, bet nebūtu pārāk patīkami, jo zāle noteikti būtu līdz kaklam. Skatos nedaudz tālāk – ir izpļauts lauks, ne visai liels, bet vietas pietiks. Pietuvojoties saprotu, ka apkārt ir elektrolīnijas, no kurām jāuzmanās. Drošā augstumā pārlidoju lauku, lai saprastu vēja virzienu un tuvāk izpētītu laukumu, otrajā pietuvošanās reizē nosēšanās. Viss veiksmīgi. Sazvanu auto ekipāžu, paziņoju, kur nosēdos un ka viss kārtībā.

Pēc brīža pienāk jauniešu bariņš, jautā, vai var kā palīdzēt. Nedaudz papļāpājām, pastāstot, no kurienes atlidoju, izdevās jauniešus pārsteigt.

Nākamais uzdevums – paspēt uz Hesburgeru , jo pulkstenis strauji tuvojas vienpadsmitiem. Steigā pat aizmirsu novilkt ķiveri, iespējams, biju pirmais, kas ar šādu ķiveri pie viņiem viesojas. Izvēlos šokolādes virtuli un ābolu sulu. Saldais ēdiens pēc lidojuma bija tieši tas, kas tajā brīdī nepieciešams.

Ir vēl daži restorāni, uz kuriem gribētos aizlidot, bet tas citai reizei.


Ekskursija uz Rundāles pili 20
Комментариев: 1
    Made by kalichava