Ilgi gaidītais pavasaris Itālijā 2022

Aprīļa mēnesis ir kalnu skolas laiks, kad jaunie piloti dodas uz Itālijas Alpiem, lai gūtu pirmo pieredzi kalnu lidojumos.

Šoreiz Itālijas brauciens bija īpaši gaidīts. Iepriekšējos divus braucienus nācās atcelt pandēmijas dēļ. Kopā ar kalnu skolas pilotiem, kā ierasts, pievienojās arī citi piloti no Latvijas, kuriem jau ir pieredze kalnu lidojumos. Braucienā kopā piedalījās vairāk kā divdesmit pilotu no Latvijas.

Ļoti patīkami, kad īsā laikā nokļūsti vietā, kur jau ir pavasarīgi silts laiks un ziemas jakas vairs nav nepieciešamas. Daži piloti brauca ar busu no Latvijas, tomēr lielākā daļa šoreiz izvēlējās lidot ar lidmašīnu.

Laikapstākļi šajā braucienā bija ļoti labvēlīgi, bija iespējams lidot gandrīz katru dienu, lija tikai vienu dienu, kuru veiksmīgi izmantojām atpūtai ārpus Bassano - daļa pilotu devāmies uz termālajiem baseiniem netālu no Garda ezera. 

Pirmajā nedēļā jaunie kalnu piloti apguva startus dažādās starta vietās, lidojumus gar kalnu, gan mierīgā rīta gaisā, gan arī ķerot dienas termāļus. Laikapstākļi deva iespēju pilotiem ilgi noturēties gaisā, reizēm pat pilotiem bija "sāta" sajūta pēc viena lidojuma dienā un pēcpusdienā uz lidojumiem nemaz neprasījās braukt. To var viegli saprast, ja nolidotas jau vairākas stundas. Atšķirībā no lidošanas Latvijā, lidojot pie kalna visu laiku daudz uzmanīgāk jāvēro apkārtne un jādala gaisa telpa ar daudziem desmitiem citu pilotu, kas prasa lielu uzmanību un mentālo enerģiju.

Jāsaka, ka jaunie piloti ļoti labi prot startēt un piezemēties, redzams ieguldītais darbs lidojumos Latvijā un labais graundhandlinga līmenis, kā arī prasme vadīt spārnu startā. Pirmās piezemēšanās jaunā vietā vienmēr ir izaicinājums. Parasti lidojot Latvijā, ir plaši lauki, kur piezemēties un nosēšanās laukums nav jādala ar daudz citiem pilotiem, taču Itālijā brīžiem uz nosēšanos vienlaicīgi var nākt vairāki piloti, kā arī nosēšanās laukums ir mazāks kā ierasts. Kopumā visiem nosēšanās bija skaistas un elegantas.

Svarīga brauciena sastāvdaļa ir iespaidīgais lidojums no augstākās starta vietas pie Monumenta. Šoreiz ierasto agrā rīta lidojumu aizkavēja iepriekšējā dienā uzsnigušais sniegs, kas kalnu ceļus padarīja neizbraucamus. Iespaidīgais lidojums izdevās dienu vēlāk, kad jau sniegs bija nokusis. Lidojums no Monumenta ir iespaidīgs pats par sevi, bet vēl iespaidīgāk - ja iespējams gandrīz vienlaicīgi pacelties visiem pilotiem kopā un šoreiz tas izdevās - vējš bija labvēlīgs un viens aiz otra gaisā pacēlās visi kalnā uzbraukušie piloti!

Otrajā nedēļā, kad piloti jau gana bija sevi pierādījuši droši startējot un pārliecinoši noturoties gaisā, instruktors ieviesa papildus uzdevumus, kas jāveic lidojuma laikā. Iesākumā ar brīvu lidošanu, augstuma uzņemšanu pie kalna un ielidošanu līdzenumā, un termāļu meklēšanu tur, lai pēc tam varētu atgriezties pie kalna un atkal uzņemt augstumu. Tādā veidā izmantojot iespēju meklēt un apstrādāt termāļus nost no kalna, bet ar iespēju atgriezties pie kalna, kur gandrīz vienmēr iespējams atkal uzņemt augstumu un turpināt lidojumu. Vēlāk arī piloti mācījās izmantot savas navigācijas ierīces, lidojot jau konkrētus uzdevumus pa noteiktiem kontrolpunktiem noteiktā secībā.

Kalnu skolas neatņemama sastāvdaļa ir "koka lekcija", kurā drošos apstākļos piloti apgūst pamata iemaņas virves lietošanā, lai, nepieciešamības gadījumā, varētu nokāpt no koka, ja sanākusi neveiksmīga piezemēšanās kokā.

Brauciens izdevās lielisks - piloti lidoja gandrīz katru dienu, cik tik vēlējās. Laikapstākļi bija fantastiski gan lidošanai, gan arī vienkārši atpūtai.


ITĀLIJA 2022 18
Bassano Vakara Izklaides
Made by kalichava