Divas dienas Jūrkalnē

Paraplānu piloti jau zina, kas jādara, ja laikapstākļu prognoze rāda pareizu vēja virzienu un stiprumu Jūrkalnei - jābrauc lidot!

Ir darba dienas rīts, viens darbs vēl jāpaspēj izdarīt un tad jau uz Jūrkalni. 

Ilgais ceļš kāpās jeb divarpus stundas brauciena un Jūrkalne sasniegta. Šoreiz visi pulcējas Zaķos, kur pareizāks vēja virziens lidojumu sākšanai un ļoti ērta piebraukšana gandrīz līdz pašam stāvkrastam. Kad ierodos, gaisā jau daudz paraplānu, nav ko kavēties - jāpievienojas!

Neskatoties uz silto, vasarīgo laiku, jāsaģērbjas silti, tomēr jūras gaiss un vējš, kurā jāpavada, iespējams, pat vairākas stundas diezgan dzesē. Kamēr sagatavojos, paliek gana silts, bet lidojumā saprotu, ka apģērbs izvēlēts pareizi, pēc kāda laika paliek pat nedaudz vēss.

Laikapstākļi tiešām lutina - iespējams startēt gan no stāvkrasta augšas, gan no liedaga. Izvēlos startēt no augšas, vējš to atļauj un tā tomēr vieglāk, izceļ spārnu lidojumam, daži soļi uz priekšu un lidojums sākas.

Šoreiz man plāns lidot un patrenēt piezemēšanos un pacelšanos vairākas reizes. Ko arī veiksmīgi izdodas izdarīt, nosēžos liedagā, jo paliek nedaudz vēsi, jāsasildās saulē. Piezemēšanās ar "ausīm", jo nemaz tik viegli lejā nelaiž. Interesanti vērot, kā citi piloti cīnās ar startu no lejas, nemaz tik veiksmīgi tas kādai daļai pilotu neizdodas. Iemaņas ir jātrenē.



Pēc nelielas pauzes jālido atkal. Šoreiz starts no lejas - spārns izcelts un labi turās gaisā, gaiss labs un īpaši pat nav jāpakāpjas uz stāvkrasta, kad lidojums jau sākas! Nolidoju gar stāvkrastu uz Ventspils pusi, kur sākas zemāks krasts, tad griežu atpakaļ, lidoju garām Zaķu starta vietai un uz Jūrkalnes pusi. Gaisā tur labi un var lidot viegli. Ātrums arī labs, uz abām pusēm lidojot, turas teju ap 20 km/h. Aizlidoju līdz Rīvas upei, kur gan lidošanas ātrums sarūk, izvēlos upei šoreiz pāri nelidot un griežos atpakaļ. Ienāk prātā doma, ka vajadzētu nosēsties lai paēstu. Aizlidoju atpakaļ uz Zaķiem un gaisā sasaucos ar Ojāru, pastāstu viņam savu ideju, kurai viņš piekrīt. Nosēžos Zaķos liedagā. Viena stunda gaisā pavadīta, jāatpūšas. 



Pēc brīža ar Ojāru kopā paceļamies un lidojam uz "Sirsniņām", kur plānotā ēšanas vieta. Ojārs startē pirmais, es pēc tam. Lidojot izmantoju akseleratoru, izdodas noķert un apsteigt Ojāru un vēl vienu paraplānu, klusi pietuvojoties no mugurpuses un esot zemāk. Interesanti, bet tomēr jāskatās, ko šis darīs, lai nav problēmu... Sarunājām lidot kopā ar Ojāru, sanāk nedaudz pagaidīt, palidoju atpakaļ, lai viņš var mani panākt. 

Nosēžamies izvēlētajā vietā, kur priekšā atpūtnieki, kuri izskatās nedaudz izbrīnīti par šādu ierašanos. Noliekam paraplānus tuvāk stāvkrastam, ieplakā, kur mazāks vējš. Apēdu līdzpaņemto banānu, uzēdam šokolādi, padzeramies. Pēc brīža pāri lido Ieva, piedāvājam šokolādi, no kuras viņa nespēj atteikties un arī nosēžas un ātriem soļiem ir klāt. Ilgi gan nekavējas un lido tālāk. Forši tā nesteidzīgi izbaudīt lidošanu. 





Ilgi uz zemes nekavējamies un dodamies atpakaļ piedzīvojumos. Ojāram ir plāns lidošanai - jākrāj gaisā pavadītās stundas.

Laikam ejot uz priekšu, skatos, pilotu skaits pie stāvkrasta lēnām samazinās. Agrie lidotāji jau savu devu ieguvuši un devušies mājup. Man plāns tomēr lidot vēl. Izkatās, ka palieku pilnīgi viens, bet lidot taču vēl var. Izvēlos lidot uz Pāvilostas pusi, jāskatās, cik tālu izdosies tikt. Diena tiešām laba, šķiet, ka vēja virziens nedaudz pamainījies un lidošana Pāvilostas virzienā iet diezgan raiti. Bez problēmām var lidot diezgan plašā zonā un labā augstumā gan pie mežiem gan vietās, kur ir pļavas. Lielākā baža man ir par Rīvas upes pārlidošanu - tur stāvkrasts uz brīdi beidzas, jāšķērso upes grīva "tukšumā". Tuvojos tai vietai, augstumu izdodas noturēt labu un ātrums arī tāds, ka bez problēmām izdodas šķērsot upi un ielidot dinamiskajā plūsmā un lidojums turpinās. 



Stāvkrasts tik dažāds, meža ielokā paveras kempings, tik sen te nebija lidots garām! Meži mijas ar pļavām, vietām no stāvkrasta krituši koki. Pa retam redz kādu atpūtnieku, lielām mugursomām, staigājot pa liedagu. Iespējams tie iet Jūrtaku.



Pavisam drīz jau pietuvojos atpazīstamai vietai - Gulbjiem, kas ir ierasta starta vieta, ja vējš ir vairāk no ziemeļiem. Un, protams, arī raksturīgais solinš stāvkrasta pašā malā, pie kura arī startējam, ja īstais virziens. Uzkavēties šeit nav paredzēs - lidoju uz Labraga pusi, ātrums nedaudz sarūk, bet aiz raga, šķiet, vajadzētu būt visam kārtībā - gaisā redzams, ka kaijas izmanto dinamisko plūsmu. Protams, aiz raga ātrums pieaug, brīžiem pat līdz 30 kilometriem stundā, uz priekšu lidot patīkami, bet plānā jau ir atgriezties pie mašīnas arī lidojot. Uz brīdi palidoju atpakaļ, lai saprastu kāds būs ātrums, lidojot uz Zaķiem - turas ap 20 km/h, ideāli!

Lidoju garām telšotājiem - izskatās, ka tie uz nakti apmetušies pie paša stāvkrasta, ideāla vieta atpūtai! 


Paveras skats uz māju-kuģi, kas nedaudz aizpeldējis prom no pašas stāvkrasta malas, iespējams, negribot nokļūt jūrā kādā stāvkrasta nobrukumā.


Tālumā redzama interesanta ēka - esmu sasniedzis Ulmali. Lidot var labi, tāpēc turpinu uz Pāvilostas pusi. Kārtējā pļava un tad atkal jālido gar mežu. Laukā ieraugu lapsu, kas izbrīnīta uz mani skatās, iespējams, redz paraplānu pirmo reizi! Pie kādas mājas tālumā dzirdu suņu rejas. Šķiet kaut kas pazīstams. Atceros, pagājušajā gadā šeit sanāca piezemēties un iet uz ceļu, kad tie suņi likās ne visai draudzīgi.

No pacelšanās Zaķos pagājusi jau vesela stunda, nolemju lidot atpakaļ, lai gan stāvkrasts ļautu lidojumu turpināt arī nedaudz tālāk. Atpakaļ lidojot, ātrums ir diezgan līdzīgs, kā lidojot šurp. Patīkami! Saule spīd nedaudz no mugurpuses, stāvkrasts izskatās krāšņāks. Vietas jau pazīstamākas šķiet. 

Atgriežoties Zaķos, daudzu pilotu grupa jau gaisā - tie viesi no Šveices, kas atbraukuši lidot Latvijā. Diena bija gara, nosēžos.


Laikapstākļu prognoze rādīja divas lidojamas dienas pēc kārtas, dienas laikā prognoze nav mainījusies, izvēlos palikt pa nakti Jūrkalnē, lai lidotu arī nākamajā dienā, kad vēja virziens sauc uz Sārnati. Tur arī ļoti interesanti lidot, lai gan sanāk retāk. 


Ja laikapstākļi labvēlīgi - jābrauc lidot!


Divas dienas Jūrkalnē 37
Komentāri: 1
    Made by kalichava