Pār Baltijas ceļu

Vienoti kā toreiz - piloti no Viļņas devās caur Rīgu uz Tallinu. Kopumā ap 50 motoparaplānu piloti dažādos posmos. Ap 25 pilotu veica visu posmu. Labi organizēts pasākums un lieliski ceļabiedri.

 

17.augustā, Viļņas pievārtē paramotoru spiets pacēlās gaisā un devās uz Rīgu. Tas aizņēma veselas 3 dienas. Laikapstākļi nelutināja un Latvijas posmu līdz Rīgai nācās doties ar auto. Rīgā sapulcējās maksimāli daudz pilotu. Starts uz ziemeļiem notika viesmīlīgajā Ādažu lidlaukā, kur satikās Baltijas paramotoristi. Lielaijai Lietuvas pilotu saimei pievienojās Latvijas un Igaunijas piloti. No Latvijas dalību pa gaisu ņēma tikai 4 motoristi! Šokējoši maz. Sabrauca gan 7, bet kas nu kuram. Tehnika, laikapstākļi nederēja vai darbs neļāva. Paldies Robim, Aigaram un Konstantīnam, kas lidoja. Sabrauca prese un gardi safilmēja notiekošo. Piloti demonstrē startus un lidošanu, bet pretvējš joprojām pūta stiprs un nācas nogaidīt līdz vakaram, lai paspētu nolidot mazu gabaliņu līdz Saulkrastiem.

Ādaži-Salacgrīva. 20km. Gaisā plīvo Lietuvas, Latvijas un Igaunijas karogi un spārni vēršās uz ziemeļiem, lai turpinātu ceļu. Ir jau vakars un drīz norietēs saule. Vējš pierimst. Tiek atvērts starta logs un viens pēc otra piloti paceļās-aizlido, kā bites no stropa. Racijā sprakšķ dedzīgas pilotu sarunas un humors. Gaiss virmo no vēlmes lidot. Vienreizējs skats. Tik daudz spārnu gaisā vienlaicīgi kopā Latvijā vēl nav bijis. Maršruts ved gar jūru un skatam paveras neaizmirstama aina – gara spārnu kolona stiepjas gar Rīgas līča piekrasti. Tik dažādi cilvēki, bet vienots mērķis. Kā lielajā migracijā mēs dodamies tieši uz ziemeļiem. Saule riet un nolaižamies pie Baltās kāpas, pārsteidzot un iepriecinot tūristu grupu, kas vēro saulrietu. Emocijām pilni roku mājieni un saucieni pavada karogus. Sakāpjam pa auto un mērojam ceļu uz Salacgrīvu, lai rīt dotos uz Pērnavu.

Salacgrīva-Pērnava. 78km. Nakšņojām Salacgrīvas visusskolā. Šorīt patīkams ceļavējš. Startējam no lauka, kur dzīvoja Positivus festivāla telšu pilsēta. Esam gaisā, loks ar karogiem virs Salacgrīvas centra un mērojam ceļu uz Igauniju. Karogneši pa priekšu un 80km pusotrā stundā. Vairs tikai 2 piloti no Latvijas lido. Es un Robis. Acis priecē Igaunijas piekrastes neticamās krāsas. Piejūras pļavas mijas ar akmeņiem un smilšu sērēm. Šodien termāļi un variometrs spurdz kā negudrs – te uz augšu, te lejā. Tā vien gribas veselīgākajos padzīvoties un uzņemt augstumu kā brīvajā lidojumā, bet jālido kopā un jāaiznes karogs. Pērnavā pirms nolaišanās pārlidojam nūdistu pludmali – mūs ar mājieniem sveic kaili, iesauļoti igauņu nūdsti. Super, Pērnavā mūs pirmie sveic kaili igauņi. Nolaižamies igauņu pilotu sarūpētā pļavā pie Pērnavas upes iztekas. Lielisks laukums un nopļauta zāle. Pavadam atlikušo dienu Pērnavā. Vakarā satiekamies atkal lai palidotu blakus Pērnavai. Tajā pļavā arī notika neparedzets pavērsiens Latvijas paraplanierismā. Gaisā pacēlās 1.Latvijas paramotoriste! Lietuviešu piloti redzot Katrīnas izcilos „groundhandling” demonstrējumus, sāka piedāvāt iespeju palidot ar vieglāko līdzi paņemto paramotoru. Katrīnai zib acis, es piesardzīgi izvērtēju situāciju un beigās pieņemam lēmumu: „Lidojam!” Vitas ir priecīgs, ka piekrītam viņa dedzīgajiem piedāvajumiem, kas parādījās jau vakar Ādažos, un iedot savu motoru, kas ekipēts ar Raket dzinēju un ir pietiekami viegls. Vējš lielisks 2-3m/s no jūras un gluds. Starts viens, starts divi, spārns neklausa, jo viss citādāk, bet progress liecina par pretējo un 3.piegajienā ar palīdzību spārna izcelšanā kājas atraujas no zemes un jaunā moto pilote, lielām prieka un pārsteiguma pilnām acīm, paceļas virs lielā niedru lauka, uzņem augstumu un rācijas pavadībā riņķo pus stundu virs pludmales un pļavām. Nolaišanās viegla un seko sajūsmas saucieni un nepārejošs smaids uz visu vakaru. Sveicam! Āķis lūpā, tagad gribas arī motoru :) Nakšņojam Pērnavas univeristātē.

Pērnava-Tallina. 110km Šodien atkal priecē labs pavējš. Nolemjam lidot vakarā, ka pierims turbulence, jo pa dienu vēl lielas brāzmas. Turklāt plānojam nolidot 2 dienu maršrutu, jo nākamajā dienā sola jau lietu un vēju. Nāk aukstā fronte. 16:00 atveras logs un visi spieto ārā. Esmu palicis tikai vienīgais pilots no Latvijas. Robim diežēl tehnika liek palikt zemē un noskatīties kā visi ētri aizslīd pa vējam uz Tallinu. Nesu karogu. Mans uzdevums ir turēties priekšgalā ar Lietuvas un Igaunijas karogiem. Mūsu lidošanas ātrums variē no 50-75km/h atkarībā no spārna modeļa. Kolona izstiepjas garumā gar Pērnavas – Tallinas ceļu. Sakumā lidojiens bedrains un šūpo visus, bet ar katru minūti paliek mierīgāks. Pārlidojam plānoto naktsmāju vietu pusceļā, kur daļa uzpilda dagvielu vai molaižās. Maza tā Igaunija. Paceļoties augstāk var redzēt jūru, salas un tālumā zemes malu ar Tallinas siluetu. Tas ir mūsu ceļojuma galamērķis, tur beidzās mūsu Baltijas ceļš. Sasniedzam Tallinas pievārti, kur sākas kontrolēta gaisa telpa. Sapulcējamies cilindrā un dodamies pāri Saue pilsētiņai un uz nolaišanos, kur tobrīd notiek festivāls. Mūzika, dejas, izklaides, atrakcijas.... Spietojam virs pasākuma un nolaižamies tieši blakus sarūpētajā pļavā. Piloti viens otru apsveic ar lielisko ceļojumu un pasakās viens otram. Seko kopbildēšanās un kopfilmēšanās un visi ienirst festivālā. Paralēli lietuviešu piloti vizina drosmīgākos festivala dalībniekus tandēmos. Brangas vakariņas un dodamies uz Tallinas univeristāti nakšņot. Vakars izvērtās humora pilns un draudzīgs. Tik daudz tostu vēl nebija piedzīvots – katram bija ko teikt :)

Tallina. Nākamajā rītā mostamies ar labām ziņām – mums atvērta gaisa telpa lidojumam virs Tallinas. Jāpaspēj līdz 12:00, kad sāks pūst stiprs vējš un būs pavisam tuvu aukstā fronte. Sapulcējamies Tallinas ziemeļos netālu no Tallinas dziemu arēnas, kur sapulcējās atmodas cilveki pirms 20 gadiem, līdzīgi kā Tautas frontē Mežparka estrādē. 10-tos jau esam gaisā. Mums ir atļauja lidot gar pludmali blakus ostai un centram. Lielisks noslēguma lidojums virs Tallinas. Riņķojam un izbaudam lidojumu.

Dienu pavadam Tallinas centra apskatei. Patīkama vide tūristiem. Vakrā mūs pieņem Lietuvas vēstniecība, kur sapulcējās arī grupiņa skrējēju un velosipēdistu no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas. Nedaudz oficiālu runu-apsveikumu un mūsu ceļojums ir galā - 6 dienas un 500km.

Paldies lietuviešu aktivitātei, organizācijai un idejai. Ceļojums ir izdevies un paliks neaizmirstams. Jauni draugi, pieredze, skati, emocijas, lidojums... vienoti kā toreiz un turpmāk.

Ceļojuma laikā radās doma par Baltijas paramotoru kausu - lai izdodas!

Lidojam kopā!


Pār Baltijas ceļu 65
Komentāri: 5
    Made by kalichava