Latvijas Karlsons - Adrenalīnā!

Šā gada 24.-26.septembrī Cēsīs, viesu namā „Laso” un Cēsu lidlaukā, notika Latvijas čempionāts lidojumos ar moto paraplānu „Latvijas Karlsons 2010”. Miša - Krišs! APSVEICU!

Čempionāts tika organizēts ar mērķi noskaidrot ātrākos, precīzākos, mērķtiecīgākos un vienkārši draudzīgākos un jautrākos pilotus savā starpā. Sacensības tika organizētas kā Latvijas iekšējais čempionāts, ar domu, ka nākošgad Lietuvā notiks 2.Baltijas Atklātais Paramotoru Čempionāts, savukārt jau 2012.gadā Baltijas čempionāta organizētāji būsim mēs paši – Latvijas paramotoristi.

Lai dalītos pieredzē un baudītu Latvijas debesis, uz sacensībām bija atbraukuši arī 6 motopiloti no Lietuvas un 2 no Igaunijas, līdz ar to sacensības tika organizētas divās ieskaites grupās – absolūtais vērtējums un Latvijas čempionāts. Kopā sacensībās piedalījās 18 piloti.

Laiks lutināja gan sacensību dalībniekus, gan skatītājus un dodoties pretī izaicinājumiem – iepriekš noteiktajās sacensību disciplīnās, negaidītu pārsteigumu un satraukuma pilnu momentu netrūka.

Čempionāta ietvaros tika veikti trīs ieskaites lidojumi, kur katrs sastāvēja no vairākiem uzdevumiem. Pirmās dienas ieskaites lidojumā bija 3 uzdevumi - tīrs starts (jāpaceļas ar minimālu skaitu mēģinājumu), jāsamet 5 bumbas „basketbola” grozā vai jāmēģina bumbas no starta līnijas nogādāt maksimāli tuvu „basketbola” grozam un nosēšanās uz precizitāti (jo tuvāk iezīmētam centram, jo vairāk punktu). Pēc pirmās dienas lidojumiem – arī ar vējrādītāju, kas iepinies spārnā – labākos rezultātus absolūtajā vērtējumā uzrādīja lietuvas un igaunijas piloti. Tas deva Latvijas pilotiem lielāku motivāciju labi sagatavoties otrās dienas lidojumiem.

Otrajā sacensību dienā motopiloti veica 2 lidojumus. Pirmajā lidojumā piloti noteiktu distanci mēģināja veikt maksimāli ātri, tad maksimāli lēni un izlidot regulāras astotnieka figūras, uzdevumos aizskarot konktrolmietiņus vidēji 2 m augstumā. Otrajā lidojumā piloti sacentās par īsāko startu – minimāls attālums no brīža, kad tiek izcelts spārns līdz brīdim, kad pilota kājas atraujas no zemes un gaisā izlidoja kļavas lapas kontūras. Nosēžoties piloti  spēlēja boulingu, mēģinot notriekt maksimālu skaitu boulinga ķegļus vienā piegājienē. Visi uzdevumi pilotiem bija jāveic lidojuma režīmā – ar ieslēgtu motoru un spārnu gaisā. Pēc sacensībām piloti no trīs Baltijas valstīm vienojās kopīgā brīvajā lidojumā virs Cēsīm, priecējot ne tikai sacensību skatītājus, bet ikvienu cēsinieku un pilsētas viesi.

Sacensības ir noslēgušās un ikviens – gan piloti, gan tiesneši, gan skatītāji – ir apmierināts. Tā bija neaizmirstama nedēļas nogale. Par Latvijas čempionu lidojumos ar motoparaplāniem kļuva Mihails Vavilovs (Rīga), 2.vietu ieņēma – Krišjānis Sietiņš (Rīga) un 3.vietā ierindojās Artis Treikmanis (Cēsis). Par labākajiem absolūtajā vērtējumā tika atzīti Tomas Raibikis (Lietuva), Raido Paimre (Igaunija) un Raimondas Pundinas (Lietuva).

Galvenā Latvijas pilotu atziņa pēc sacensībām bija tā, ka latvieši pamatā lido ar motoparaplāniem paša lidojuma prieka dēļ, bet mēs noteikti nelidojam sliktāk kā citu valstu piloti, vien nepieciešams uzkrāt sacensību pieredzi.

Šīs bija pirmās starptautiskās klases sacensības lidojumos ar motoparaplāniem Latvijā un skaidrs ir, ka uzlabojot dažādas organizatoriskas nianses, lai sacensību norise būtu vēl nevainojamāka, mēs būsim gatavi uzņemt Baltijas čempionātu lidojumos ar motoparaplāniem 2012.gadā – mēs varam!

Īpašs paldies par atbalstu čempionāta organizēšanā un norisē paraplanieristu klubam „Adrenalīns”, Latvijas paraplanierisma federācijai, Red Bull, Artim Treikmanim, Atim Garklāvam un visiem čempionāta tiesnešiem!

Latvija var!

 


Latvijas Karlsons Adrenalīnā! 26
Latvijas Karlsons 2010. Latvian PPG Championship 2010
Komentāri: 12
    Made by kalichava