Парапланерная школа и клуб
Поиск Скрыть поиск

Lidmašīnu ražotne Ādažos!

Lāčplēša dienā apmeklējām lidmašīnu ražotni tepat Ādažos!

Uzzinājām gan ražotnes dibināšanas vēsturi, gan daudz un dažādas tehniskas nianses lidmašīnu izstrādes procesā, to ražošanā un testēšanā, un pat detaļu cepšanā - tieši tā lidmašīnas tiek izceptas milzīgā krāsnī!

Mūsu paraplāna pilotes Zanes Ernštreites komentārs:

Lāčplēša dienai ļoti tematiski piemērota ekskursija uz lidmašīnu ražotni Ādažos.

Uzzināju daudz visa kā saistībā ar mazajām lidmašīnām. Bet dažas lietas man šķita interesantākas nekā citas.
1. Lidmašīnu krāso vismaz septiņos slāņos: bāze, 3x krāsa, 3x laka.
2. Baltā krāsa ir vissmagākā – 1 litrs krāsas sver apm. 1,3 kg, bet melnā krāsa 1 litrs – apm. 700 g. Nekad jēdzienu "svina baltais" netiku uztvērusi tik burtiski!
3. Piemēram, Vācijā ir atļauts lidmašīnas krāsot tikai baltā krāsā, lai to virsma mazāk uzkarstu. Temperatūras atšķirība virsmai tiešos saules staros mūsu vasarā (apm. +23 grādos) ir 23 grādi (nemainīga) baltai virsmai un apm. 83 grādi melni krāsotai.
4. Degvielas tvertne lidmašīnām ir spārnos, un tā ir piepildīta ar raupju un porainu porolonu, kas tiek piesūcināts ar degvielu, tādējādi izslēdzot šķidruma skalināšanās iespēju, kā arī neietekmē balansu. Tāpat esot arī sporta mašīnām.
5. Šī veida lidmašīnas, kas tiek ražotas Ādažos, patērē 20 litrus degvielas stundā un arī apkopes ziņā ir krietni lētākas nekā mans SAAB. Tik iztrūkst to sākotnējo 150 000 eiro... ;)

Paldies Adrenalins.lv Paraplanierisma Klubs par pasākumu, un bija forši satikt kolēģus pilotus tik kuplā skaitā!
Un – Latvija VAR!!!


Adazi 28
Комментариев: 1
    Made by kalichava