Ar propelleriem pie Babītes ezera

Lidot ir brīvība. Lidot ar paramotoru - vēl lielāka brīvība.

(Padoms: ja lasi uz mobilā telefona šo rakstu, tad sagriez telefonu horizontālajā ainavas režīmā - tā labāk bildes tekstā ieformatēsies!)

Pavasaris, kā jau pavasaris - ar mainīgiem laikapstākļiem, tomēr lidot gribētājiem vienmēr skats veras debesīs. Starp daudzām dienām, kad lidot nemaz nav iespējams, izdodas pamanīt laika logu, kad ir lidojumiem piemēroti laikapstākļi.  Trešdien, 8. aprīlī, divi paraplānu piloti, es un Dzintars, devāmies iemēģināt gaisu pie Babītes ezera.

Lidojuma plānošana sākās iepriekšējā vakarā, kad, vērojot prognozi, tiek pieņemts pareizais lēmums - rīt jālido! Sākotnēji izvēlētais pacelšanās punkts pie Kalnciema Lielupes kreisajā krastā tiek mainīts, ņemot vērā vēja virzienu un stiprumu, kā arī vienu no galvenajiem lidojuma iemesliem tajā dienā - mazās Keitas iepriecināšanu. Kā Keitas mamma stāstījusi, tad Keita ir sajūsmā par paraplāniem un runā par tiem regulāri jau gadiem, kā arī sapņo, kad ātrāk varēs atkal pacelties ar paraplānu gaisā. Šķiet, Latvijā arī nav daudz tādu cilvēku, kuri ar paraplānu būtu lidojuši pirms dzimšanas. :)

(Avots: https://www.instagram.com)

Braucot uz ieplānoto starta vietu, secinu, ka piemērotu pacelšanās vietu pa ceļam ir gana daudz, sazinos ar Dzintaru un norunājam meklēt piemērotu pļavu tuvāk pārsteiguma vietai. Veiksmīgi atrodam piemērotu pļavu pavisam netālu no Babītes ezera un sākam gatavot ekipējumu lidojumam. Vērojam vēju, kas brīžam diezgan nemierīgi iepūš. Jānogaida! 

Visu gatavošanās laiku vējš ietiepīgi pūš ieslīpi no ezera puses, taču kad esam gatavi startam, tas pagriežas piemērotākā virzienā. Dzintars gaisā ir pirmais, pēc tam pievienojos es.

Pavisam netālu ir Babītes ezers. No zemes to redzēt nevarēja, bet paceļoties pavisam nedaudz augstāk jau paveras fantastisks skats uz to - liels ūdens plašums ar sausām pļavām līdzīgiem niedru laukiem krastos. Lieliski!

Lidojam gar ezera krastu līdz tas savienojas ar Lielupi, tad virzamies uz Slokas Statoila pusi. Priekšā plaši lauki ar dažām mājām, lauki sadalīti taisnstūros ar grāvjiem visapkārt.

Ik pa brīdim satiekam kādu termāli, kas ļauj ietaupīt degvielu, palīdzot uzņemt augstumu kā brīvajā lidojumā.

Pērn uzbūvētā jaunā augstsprieguma līnija lieliski izgaismojas pievakara saulē - sadalot Ķemeru mežu uz pusēm.

Sazinos ar Dzintaru pa rāciju, informēju, ka lidošu gar Lielupi uz augšu līdz Kalnciemam. Tur ir interesants vasarnīcu ciemats, kas būvēts starp maziem ezeriņiem ļoti šaurā vietā. Ir vērts paskatīties no gaisa. 

Lielupes krasti vietām iekopti, lai tiktu ar laivu krastā, izbūvētas piestātnes laivām un pat dažas jahtas manāmas. Skaisti!

Pēc neilga laika sasniedzu Kalnciema tiltu pār Lielupi. Kādu brīdi grūti bija noorientēties, kur tieši ir Liepājas šoseja, šajā vietā lidoju pirmo reizi. Pēc mirkļa jau uzreiz pāri Lielupei redzams Kalnciems un vasarnīcas aiz tā. Šaipus Lielupei apstrādāti lauki jau iekrāsojušies sulīgi zaļā krāsā un labi izceļas uz apkārtējo brūno pļavu fona.

Pagrieziena punkts sasniegts, laiks doties atpakaļ uz pacelšanās vietu. Pa taisno sanāk lidot pāri mežiem un purvam, to darīt nav droši, tāpēc izvēlos lidot gar mežu, kas ir neliels līkums - atpakaļ gandrīz līdz Liepājas šosejai un tad gan pa taisno atpakaļ.

Gaisā jau pavadīta vairāk kā stunda, paliek nedaudz vēsi, tāpēc nolemju piezemēties.

Lidojumam degvielas vēl pietiek, līdz saulrietam arī vēl laiks gana, nolemju palidot vēl. Kamēr gatavojos, pieskrien Keita ar draudzeni Alisi un mammu. Var redzēt sajūsmu viņas acīs, ka tepat netālu no viņas mājām pacēlušies un lido paraplāni, par ko viņai liels prieks, jo viņa jau zina, kā ir lidot. Viņas mamma minēja, ka šī diena ir pati iespaidīgākā šajā gadā - paraplāni lido pie viņu mājām, īpaši šajā laikā, kad neko citu īsti darīt nevar.

Pāris soļi un esmu atkal gaisā. Veicu pāris apļus ar piezemēšanās treniņiem mazajām fanēm par prieku un dodos tālāk gar ezera malu. Saulriets jau pavisam tuvu, skati pār ezeru neaprakstāmi.

Lidot ir fantastiski!

Šeit lidojuma maršruta ieraksts

Zemāk bilžu galerijas!


Ar propelleriem pie Babītes ezera (Foto: Māris Barons) 15
Ar propelleriem pie Babītes ezera (Foto: Dzintars Reiniks) 9
Made by kalichava