Парапланерная школа и клуб
Поиск Скрыть поиск

Vai 2018. gadā Valgā, Igaunijā būs PGA FAI2?

Virsraksts raksturo to, kas notika Valgā iepriekšējās nedēļas nogalē (12.-13. augustā, 2017) ar perspektīvu skatu uz nākošo sezonu.

Viss aizsākās, kad Sergejs Usanovs kopā ar komandu Igaunijā izdarīja lielus priekšdarbus un ieinteresēja Valgas pilsētas valdi uz drosmīgu soli, ļaut savā pilsētā noorganizēt papraplanierisma sacensības piezemēšanas precizitātē Open Valga CUP 2017. Kā odziņa sacensībās bija, pēdējā raundā piezemēties uz plosta pilsētas ezerā.

Sacensību vietas koordinātes: Valgas karte

Uz sacensību atklāšanas ceremoniju bija uzaicināts arī Valgas pislētas mērs Kalev Härk. Uzrunā mērs pateicās sportistiem par ierašanos un pateicās organizatoriem par to, ka ir noorganizēts šāds pasākums, kas iepriecinās un izklaidēs Valgas iedzīvotājus.
Valgas mērs

Sacensības bija paredzētas kā izmeģīnājuma, tāpēc pilotu skaits bija neliels. Nosacījums sportistiem bija, lai garantēti varētu piezemēties ierobežotā teritorijā, 20m aplī.

Kopumā piedalījās 10 piloti no trīs valstīm. Latvija – 2 pilotis, Igaunija – 6 piloti, un Krievija – 2 piloti.

Latvijas piloti kopvērtējumā ieguva godpilnās 2. un 5. vietas. Godam pārstāvot klubu adrenalins.lv.

Kopbilde

Par pašām sacensībām un sacensību vietu.

Skaista vieta pilsētas centrā, ezers ar gājēju un riteņbraucēju celiņiem abās pusē. Pilsētas valde norobežoja 1/3 no ezera austrumu krasta, atvēlot to tikai paraplanierisma aktivitātēm. Tur pat bija arī telšu pilsētiņa. Pilsētas atbildīgie bija pacentušies ar piemiņas veltēm katram sacensību dalībniekiem, kā arī parūpējās par modernu mobīlo labierīcību novietošanu sacensību zonā. Uzticēšanās un rūpes, kādu izrādīja pilsētas vadība ir atzinības vērta un norāda arī uz to, ka Iguanijas piloti ir atraduši pareizo attieksmi un veidu paraplanierisma attīstībai savā valstī.

Pilotu starta un piezemešanās zona bija ezera ziemeļu galā, to noteica vēja virziens. Prognoze mainījās un sacensību laikā bija jāmaina starta vieta. Piezemēšanās zona bija 200x200 m zonā, ko no trijām pusēm ieskāva koki un pilsētas ceļš. Brīžiem aiz kokiem veidojās turbulence piezemēšnās zonā, kas apgrūtināja sportistu piezemēšanos, taču tas ikvienā radīja rūdījumu un nostpirināja pieredzi.

Pirmajā dienā varēja izlidot tikai divas tūres. Stiprās un biežās brāzmas vairs neļāva turpināt sacensības.

Taču neskaitoties uz to, laiks bija karsts un saulains. Piloti varēja izbaudīt atvēlēto teritoriju pie ezera, peldējās, sauļojās un visādi citādi centās pavadīt laiku līdz vakaram. Vakarpusē Valgu sasniedza vētra, izmētājot un plosot apkārtnē esošās lietas, tai skaitā piezemēšanās plostu, kuru vētra izrāva no ezera un izmeta krastā kādus 50m tālāk. Par laimi, tas veiksmīgi piezemējās pie soliņa un gādīgās pilotu rokas izdarīja visu, lai plosts paliktu vesels un varētu pilvnērtīgi pildīt savu lomu nākošajā dienā.

Galu galā visi izdzīvoja, nopietni postījumi netika konstatēti. Nakts tika pavadīta mierīgi zem dārdošajām lietusgāzēm un vētras vējbrāzmām, kur nu kuram, vieniem mašīnās, citiem teltīs.

Rīts pienāca nemanot, vējš un lietusgāzes pierima.

Sacensību otrajā dienā vēja brāzmas brīžiem bija pastipras, taču visi varēja izlidot vēl vienu tūri un, tad tika sagatavota šo sacensību kulminācija - piezemēšanas uz plosta ezerā. Rezultāts arī tika ņemts vērā. Tur gan „elektro nulle” netika pielietota un rezultātus mērīja ar mērlentu. Taču precīzāki mērījuma rezultāti vietu kārtību galu galā neizmainītu.

Plosts

Pēc pirmās dienas un pirms plosta tūres, vadībā bija pilots no Latvijas. Taču pēdējā tūre izmainīja visu iepriekšejo tūru vietu kārtību. Pieredze un stabilitāte piezemējoties uz plosta bija tā, kas veica pilotu galīgo izkārtojumu.

Vietas uz pjedestāla sadalījās sekojoši: Pirmo vietu ieguva Sergejs Usanovs senjors, Igaunija, otro - Andris Kuzmans, Latvija, trešo - Ivans Zvezdins, Krievija.


Pjedestals

 

Latvijas precizākais paraplanierisma piezemēšanās pilots Edijs Gašpuitis, pēc FAI ranga pasaulē ieņemot 146 vietu, saka, ka ir gandarīts par sacensībām, lai ari pats ieņēma 5. vietu. Ar personīgo rezultātu ir apmierināts, jauzlabo sniegums un jātrenējas vairāk. Varējis just, ka tās nav FAI sacensības, bet gan prezentācijas sacesnības ar vieglāku atmosfēru, mazāk spriedzes, taču visi sportisti gājuši uz rezultātu. Ja Valgā tiks organizētas sacensības, tad Edijs noteikti piedalīsies un ieteiktu arī citiem turp doties. Valga esot skaista pilsēta, lieliska vieta precizitātes sacenībām, kur jāpiezemējas ierobežotā teritorijā ar 100% atdevi. Iespējams ne kurš katrs tur gribētu startēt. Piezemešanās uz plosta ezerā ir bijusi neierasta lieta, bet paticis, esot super izklaide. Citās sacensībās piezemēšanās ir lidlaukā vai plašā pļavas vidū. Šādas sacensības ar piezemēšanos pilsētas centrā vajadzētu organizēt arī pie mums Latvijā.

 

Organizatori pēc sacensībām arī apspriedās par iespējamiem uzlabojumiem nākošajām sacensībām, iespējams pat nākošā gada ziemā uz aizsalušā ezera vai vasarā ar piezemēšanos uz plosta. Tika izpētīta un noteikta vieta jaunai piezemēšanās vietai ar daudz drošāku piezemešanās iespēju un mazāku turbulences ietekmi.

Vieta ir perspektīva plašāka mēroga scanesībām. Šo sacensību organizatori pacentās ar savu darbu radīt svētkus ne tikai pilotiem, bet arī vietējiem iedzīvotājiem un pīlēm, kas mierīgi un netraucēti izbaudīja savu peldi ezerā.

Uz tikšanos sacensībās!

 

P.S.

Raksts vietējā Igaunijas presē, tur pat arī šajā rakstā izmantotās fotogrāfijas.
Foto autors Arvo Meeks (Igaunija): Skatīt šeit!

Visu lidojumu kopīgs, kodolīgs, bet neapstrādāts video: Skatīt šeit!

 


Valga_2017-AUG_AK 36
Valga_2017-AUG_EG 12
Валга (точность) 2017
Комментариев: 4
    Made by kalichava