XC kauss 2014

    Tuvojas XC kausa 2014 1.posms. Sekojiet informācijai. Plānojas šonedēļ, 24-25.maijs. Vieta tiks precizēta.






     

     

    XC KAUSS 2014.

    LATVIJAS SACENSĪBU SERIĀLS MARŠRUTLIDOJUMOS AR PARAPLĀNU

     

     

    SACENSĪBU NOLIKUMS

    1.            SACENSĪBU MĒRĶIS

    1.            Popularizēt maršrutlidošanu ar paraplānu, attīstīt pilotu prasmes.

    2.            Noteikt valsts labākos pilotus šinī kategorijā.

    2.            FORMĀTS

    1.            Sacensību formāts ir iespējami ātrāka lidošana noteiktos maršrutos starp GPS koordinātās dotiem punktiem (noteikta radiusa gaisa cilindriem ap šiem punktiem).

    2.            Vērtēšana notiek punktu izteiksmē pēc lidojumu GPS ierakstiem, izmantojot starptautisko FAI sacensību vērtēšanas sistēmu FS software. Sakara ar to, ka startus vinčošanās formātā nevar nodrošināt vienlaicīgi, tiek izslēgti vērtējuma kritēriji lead points un arrival points.

    3.            Sacensības notiek trīs posmos, katrs posms – divas dienas, kopā – līdz 6 dienām. Katrā no sacensību dienām dalībniekiem tiek dots atšķirīgs lidojuma uzdevums.

    4.            Sacensību uzvarētāji tiek noteikti, summējot visos posmos iegūtos punktus.

    3.            VIETA

    1.            Sacensību areāls ir Latvijas austrumu daļa.

    2.            Katrā posmā, ja iespējams, starts notiek atšķirīgā vietā. Ir 5 iespējamās starta vietas – Krustpils lidlauks, Daugavpils lidlauks, Audriņu Lidlauks pie Rēzeknes, kā arī ceļi pie Smiltenes un pie Burtnieka ezera.

    3.            Konkrētā starta vieta katram posmam tiek izziņota atsevišķi, izmantojot sacensību oficiālo vietni https://sites.google.com/site/xckauss/ un saiti www.paraglidingforum.lv.

    4.            Starta vietas un kontrolpunktus skatīt https://sites.google.com/site/xckauss/

    5.            Par apmešanos un ēdināšanu sacensību vietās piloti rūpējas patstāvīgi.

    4.            LAIKS

    1.            Pirmais posms – 2014. gada 17. un 18. maijs. Rezerves laiks – 24. un 25. maijs.

    2.            Otrais posms – 2014. gada 7. un 8. jūnijs. Rezerves laiks – 14. un 15. jūnijs.

    3.            Trešais posms – 2014. gada 12. un 13. jūlijs. Rezerves laiks – 19. un 20. jūlijs.

    4.            Rezerves laiks tiek izmantots nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā. Iespējama arī posma norise tikai vienā dienā, ja izrādās, ka otra no dienām nav lidojumiem piemērota. Ja arī rezerves datumos apstākļi ir lidojumiem nelabvēlīgi, attiecīgais posms tiek atcelts.

    5.            Visa informācija par posmu notikšanu, pārcelšanu vai atcelšanu tiek izziņota atsevišķi, izmantojot sacensību oficiālo vietni https://sites.google.com/site/xckauss/ un saiti www.paraglidingforum.lv.

    5.            ORGANIZATORI

    1.            Sacensības organizē paraplanieristu klubs „Spārni” sadarbībā ar klubu „Adrenalīns”.

    2.            Sacensību direktors – Ivars Šļivka, tālr. 29242950, e-pasts: [email protected].

    3.            Galvenais tiesnesis – Andrejs Puķītis, tālr. 29117663, e-pasts: [email protected].

    4.            Tiesnesis – Valdis Brokāns, tālr. 29563637, e-pasts: [email protected].

    5.            Atbildīgais par startiem un pilotu atrašanu un atvešanu – Mihails Vavilovs, tālr. 29119889, e-pasts: [email protected].

    6.            Sacensību galvenais sekretārs – Gunārs Frickauss, tālr. 29413099, e-pasts: [email protected].

    7.            Sekretāri un starta tiesneši tiek paziņoti atsevišķi pirms katra sacensību posma.

     

     

    SACENSĪBU NOTEIKUMI

    1. DALĪBNIEKI

      1. Sacensībās piedalās kvalificēti Latvijas un ārzemju piloti. Pilotu kvalifikācijai minimāli ir jāatbilst sacensību laikā spēkā esošai ParaPro 3 FAI kategorijai vai šai kategorijai atbilstošai Latvijas (B) paraplāna pilota licencei.

      2. Latvijas piloti, kuriem nav nacionālās licences, bet tikai ārzemēs iegūtā, tiek pielaisti sacensībām ar noteikumu, ka no šīs ārzemju licences iegūšanas nav pagājis vairāk kā viens gads.

      3. Ja dalībnieks piedalās sacensībās ar nesertificētu paraplānu, tā kvalifikācijai ir jāatbilst ParaPro 5 FAI kategorijai vai šai kategorijai atbilstošai Latvijas (D) licencei.

      4. Minimālais dalībnieku skaits katrā no posmiem – 10. Ja ir ieradies mazāks dalībnieku skaits, - posms tiek atcelts.

      5. Maksimālais dalībnieku skaits katrā no posmiem – 40. Ja ir pieteicies lielāks skaits, organizatoriem ir tiesības veikt dalībnieku atlasi. Ārzemju pilotiem, ja tādi ir ieradušies, posmā tiek garantētas 10 dalībnieku vietas. Pārējie atlases kritēriji ir augstāka pilota kvalifikācija un pieredze. Atlasi veic sacensību galvenais tiesnesis.

    1. VĒRTĒŠANAS KATEGORIJAS

      1. Absolūtais individuālais vērtējums (Open). Tiek vērtēti visu dalībnieku rezultāti neatkarīgi no paraplānu klases un pilotu pieredzes un dzimuma.

      2. Individuālais vērtējums standarta (Standard) klasē. Tiek vērtēti to dalībnieku rezultāti, kas lidojuši ar EN A un EN B klases paraplāniem. Vērtējums notiks, ja šinī kategorijā būs vairāk nekā 3 dalībnieku.

      3. Jauno pilotu (Rookie) vērtējums. Tiek vērtēti piloti, kas šinī sezonā XC sacensībās (ieskaitot Latvijas Fun Cup) piedalāqs 1. Reizi.

      4. Vērtēti tiek gan katra atsevišķā posma rezultāti, gan sacensību kopvērtējums, summējot katra pilota iegūtos punktus visos lidojuma uzdevumos.

      5. Piloti ir tiesīgi atsevišķos lidojuma uzdevumos mainīt paraplānu. Ja pilots piedalās ar dažādu kategoriju paraplāniem, standarta ieskaitē tiek vērtēti tikai ar šīs klases paraplānu veiktie lidojumi.

    1. DALĪBNIEKIEM MINIMĀLI NEPIECIEŠAMAIS INVENTĀRS

      1. Lidojumam derīgs paraplāns un uzkabe, rezerves izpletnis.

      2. Ķivere, vinčas atkabe.

      3. Rācija, kas spēj darboties 446,000 MHz diapazonā.

      4. Mobilais telefons.

      5. GPS navigators, kas formatizēts koordinātu nolasīšanas sistēmā grādi–minūtes–minūšu tūkstošdaļas, ar ielādētiem šo sacensību kontrolpunktiem.

      6. Kabelis lidojumu maršrutu lejuplādēšanai no GPS (izņemot „Garmin” modeļiem).

         4.    DALĪBAS MAKSA

    1.            Dalības maksa ir EUR 20,00 par katru no posmiem. Jaunajiem pilotiem, kuri iepriekšējās sezonās nav piedalījušies Latvijas XCkausa vai Fun cup sacensībās, kā arī maršrutlidojumu sacensībās ārzemēs, tiek piemērota speciālā dalības cena – EUR 15,00 par posmu. Maksa dalībniekiem nodrošina līdz 5 vinčošanas reizēm 2 dienu laikā, sacensību karti, dzeramo ūdeni un enerģijas dzērienu (iespēju robežās). 

    2.            Ja  laika apstākļu dēļ konkrētais sacensību posms notiks tikai 1dienu, tad dalības maksa par posmu tiek samazināta līdz EUR 15,00,  bet jaunajiem pilotiem – EUR 10, 00. Minētā maksa dalībniekiem nodrošina līdz 3 vinčošanas reizēm.

    3.            Ja pilots personīgu apstākļu dēļ piedalās tikai vienā attiecīgā posma dienā (lidojuma uzdevumā), dalības maksa samazināta netiek.

    4.            Par katru virslimita vinčošanas reizi dalībniekiem ir jāmaksā EUR 5,00.

    5.            Dalības maksu pilots iemaksā sacensību sekretariātā, reģistrējoties sacensību posmam.

    6.            Ja sacensību posms laika apstākļu dēļ notiek tikai 1 dienu, nenotiek minimāli noteiktajā apjomā, tiek pārtraukts vai atcelts, iemaksātā dalības nauda netiek atmaksāta. Šajā gadījumā no katra pilota veiktās iemaksas EUR 5, 00 tiek pārcelti uz nākamo posmu.

     

     

     

    7.            Iekasētā dalības maksa tiek izlietota tikai sacensību rīkošanas tiešo izdevumu apmaksai un balvu fondam. Sacensību organizatori atalgojumu nesaņem.

    8.            Samaksa par pilotu atrašanu un atvešanu tiek iekasēta atsevišķi. Šo transporta izdevumu segšanai katrs pilots, reģistrējoties sacensību posmam, iemaksā papildus EUR 5, 00 depozītu, par ko saņem 2 talonus – katrai sacensību dienai pa 1. Talonus piloti atdod par atvešanu atbildīgajam sekretāram vai auto vadītājam (to paziņos atsevišķi), kas kalpo par pamatu šo pakalpojumu izmantojošo pilotu uzskaitei. Beidzoties sacensībām, tiek aprēķināta atvešanas izdevumu pašizmaksa, kas tiek izdalīta uz šo pakalpojumu izmantojošo pilotu (talonu) skaitu. Katrs pilots ir tiesīgs vienā dienā atvešanas pakalpojumu izmantot vairakkārt. Pilotiem, kuri atvešanas pakalpojumu nav izmantojuši, pēc attiecīgā posma iemaksātais depozīts tiek atgriezts pilnā apmērā, bet pārējiem – starpība starp iemaksāto un reāli notērēto, ja tāda ir.

    1. DALĪBNIEKU REĢISTRĀCIJA

      1. Pirms katra sacensību posma dalībniekiem ir ļoti vēlams piereģistrēties caur sacensību interneta vietni https://sites.google.com/site/xckauss/. Reģistrācija notiks arī sacensību vietā. Dalībniekiem, kas ir reģistrējušies internetā, sava ierašanās sacensību vietā ir jāapstiprina. Reģistrācija tiek izbeigta sacensību rītā plkst. 10.30, ja vien īpaši netiek paziņots vēlāks reģistrācijas laiks.

      2. Pēc reģistrācijas beigām sekretariāts veic dalībnieku kārtas numuru izlozi.

    1. LIDOJUMU MARŠRUTI

      1. Pirms katra posma sacensību organizatori izvēlas no dalībnieku vidus lidojumu komiteju 3 pieredzējušu pilotu sastāvā.

      2. Lidojuma uzdevuma komiteja izvēlas lidojuma maršrutu uzdevumus, nosaka starta laiku, cilindru lielumu, u. c. lidojuma uzdevuma detaļas, ko paziņo brīfingā pirms sacensībām.

      3. Maršruti tiek noteikti pa sacensību oficiālajiem kontrolpunktiem, ko dalībnieki ir lejupielādējuši GPS ierīcēs pirms sacensībām no sacensību oficiālās interneta vietnes vai arī, izmantojot sekretariāta pakalpojumus.

      4.  Sacensību organizatoriem, vadoties no konkrētās sacensību dienas apstākļiem, ir tiesības noteikt arī papildus kontrolpunktus.

    1. STARTS

      1. Starti - vinčošana posma pirmajā dienā notiek izlozes secībā, bet otrajā dienā – apgrieztā izlozes secībā.

      2. Starta tiesnesis ir tiesīgs nepielaist pilotu pie starta, ja viņam nav sacensību prasībām atbilstoša inventāra vai arī pilots ir acīmredzami neatbilstošā fiziskajā vai psiholoģiskajā kondīcijā.

      3. Starta tiesnesis ir tiesīgs pārcelt pilota startu uz rindas beigām, ja viņš nav laicīgi sagatavojies startam.

      4. Pilots ir tiesīgs uzkavēties startā, piemēram, gaidot labvēlīgākus apstākļus, tikai tad, ja tam piekrīt pārējie piloti, kas atrodas rindā aiz startējošā. Nesaņemot šādu atļauju, pilotam vai nu ir jāstartē, vai jāpārvietojas uz rindas beigām.

      5. Piloti, kas ierodas uz atkārtotiem startiem, startē rindas beigās ierašanās secībā.

      6. Sacensības tiek uzskatītas par notikušām, ja visiem dalībniekiem ir bijusi iespēja startēt.

    1. KOMUNIKĀCIJA

      1. Sacensību radio frekvence, par pilotu atrašanu atbildīgā sekretāra telefona numurs un citi svarīgie telefona numuri tiek paziņoti brīfingā pirms sacensībām.

      2. Sacensību laikā visiem dalībniekiem ir jābūt aktivizētai sacensību radio frekvencei.

      3. Uzreiz pēc nosēšanās dalībniekiem pa telefonu ir jāsazinās ar sekretariātu un jāpaziņo sava atrašanās vieta un turpmākā rīcība.

    1. LIDOJUMU DROŠĪBA, LIDOJUMA UZDEVUMU ATCELŠANA

      1. Pilots pats ir atbildīgs par sava lidojuma drošību un riskiem, kurus viņš uzņemas. Tas tiek apstiprināts, pilotam pirms katra posma parakstot sagatavoto apliecinājumu.

      2. Sacensības notiek tikai lidojumiem piemērotos laika apstākļos, par ko ir atbildīgi sacensību organizatori un lidojumu komiteja. Iestājoties riskantai meteoroloģiskajai situācijai sacensību laikā, starti tiek uz laiku pārtraukti vai arī sacensības (konkrētais lidojuma uzdevums) tiek atceltas, par ko sacensību frekvencē paziņo sacensību galvenais tiesnesis vai jebkurš no pilotiem - lidojuma komitejas locekļiem. Pilotiem pēc šī paziņojuma saņemšanas lidojumi ir jāpārtrauc un droši jāveic nosēšanās.

     

     

      1. Sacensību dalībniekiem netiek obligāti prasīta veselības apdrošināšanas polise, bet ir ieteicams to iegādāties, vēlams – ar atbilstošiem papildu riskiem.

      2. Sacensību vietā tiek nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība.

    1. GPS LIDOJUMA MARŠRUTU NODOŠANA

      1. Sacensību lidojumu GPS ierakstus dalībnieki pēc izvēles vai nu lejupielādē sacensību vietā, nododot sekretariātā GPS ierīces (ieteicams vismaz pēc posma pirmās dienas), vai uzreiz pēc sacensībām lidojuma ierakstu ievieto XContest interneta vietnē.

      2. Lidojums netiek vērtēts, ja lidojuma ieraksts tiesnešiem nav pieejams līdz plkst. 21.00 nākamajā dienā pēc sacensībām, t. i. pirmdienā.

     

    11.        VĒRTĒŠANA, PROTESTI

      1. Rezultāti tiek vērtēti ar FS Software – official CIVL XC competition scoring for Hang and Para gliding.

      2. Ja pilots lidojuma uzdevumā ir veicis vairākus startus, vērtēts tiek pēdējais.

      3. Pilots var tikt sodīts ar 20–50 % iegūto punktu anulēšanu par pierādītiem lidojuma noteikumu pārkāpumiem vai ielidošanu mākoņos.

      4. Par smagiem pilota pārkāpumiem – gaisa telpas lietošanas ierobežojumu neievērošanu vai bīstamu situāciju izraisīšanu –, attiecīgā lidojuma uzdevuma rezultāts tiek anulēts.

      5. Lēmumu par sodīšanu pieņem un soda apmēru nosaka sacensību galvenais tiesnesis.

      6. Rezultāts tiek ieskaitīts, ja lidojuma maršruta ieraksta pārtraukumi nepārsniedz 10 minūtes.

      7. Protesti tiek pieņemti tikai rakstiskā veidā ne vēlāk kā vienu diennakti pēc lidojuma uzdevuma rezultātu publicēšanas, protesta iesniedzējam vienlaikus iemaksājot sacensību kasē EUR 15,00.

      8. Protestus izskata un lēmumu par tiem pieņem sacensību galvenais tiesnesis.

      9. Ja protests tiek apmierināts, iemaksātie EUR 15,00 protesta iesniedzējam tiek atmaksāti.

    1. REZULTĀTU PAZIŅOŠANA

      1. Rezultāti tiek publicēti sacensību oficiālajā vietnē https://sites.google.com/site/xckauss/ un platformā www.paraglidingforum.lv ne vēlāk kā tuvākajā otrdienā pēc katra sacensību posma.

    1. APBALVOŠANA

      1. Apbalvošana gan kopvērtējuma, gan atsevišķo posmu uzvarētājiem un laureātiem katrā no vērtēšanas kategorijām notiek atsevišķā apbalvošanas pasākumā augustā – Funcup 2014 norises laikā un vietā.

      2. Atsevišķu posmu uzvarētāji un laureāti tiek apbalvoti ar diplomiem.

      3. Absolūtā vērtējuma kopvērtējuma uzvarētājs tiek apbalvots ar īpaši izgatavotu balvu, visi godalgoto vietu ieguvēji – ar diplomiem un balvām.

      4. Standarta klases un jauno pilotu klases kopvērtējuma uzvarētāji un godalgoto vietu ieguvēji tiek apbalvoti ar diplomiem un balvām.

      5. Organizatori, vadoties pēc dalībnieku sastāva, sacensību gaitā var nodibināt un arī apbalvot jaunas vērtēšanas kategorijas, piemēram, atsevišķu vērtējumu dāmām, ja piedalās vairāk par 3 dalībniecēm.

                                      

     


       
    Kauss:                              

    Made by kalichava