Atstāj e-pastu un zināsi, kad lidojam!

Tandēma spārns ir paceļams

„Nav ļaunuma bez labuma” – šo teicienu var attiecināt uz mani lidojot kā tandēma pilotei…

Kad vasaras sākumā, mana mazā sarkanā „bitīte” tika mazliet pabojāta, sapratu, ka nekādi lielie plāni par maršrutiem šovasar nesanāks un jāapmierinās vien ar pirmo maršrutu pirmajā pavasara termālī – 5 km… bet miera nebija… kamēr gaidīju savu „bitīti” no remonta Šrilankā, izdomāju jaunu plānu – jāpamēģina pavizināt kādu tandēmā! Gribas saprast, kas tur tik grūts, par ko visi runā… labāk reizi piedzīvot nekā 1000 reizes redzēt… Tika veikti priekšdarbi – papētīti detalizētāk starti, nosēšanās, parunājos ar tandēmu pilotiem, nemanāmi sarunāju pasažierus… un te nu tas bija!

Ir 2009.gada 22.augusts. Spārns jau kādu laiku atpakaļ no remonta, iemēģināts Rumbulā gan mierīgākos lidojumos, gan iegriežot dziļākas spirāles, wingoverus un patrenējoties asimetrijai…jābrauc uz Krustpili. Ceļos 4.00 no rīta, lai jau 9.00 būtu Krustpilī. Pa ceļam manī iezogas nemiers: vakardienas info, ka līdzi būs tandēma spārni, neizkrīt no galvas; jūtos gan fiziski, gan morāli ļoti labi; no galvas neiziet doma, ka Krustpils ir īstā vieta pamēģināt lidot tandēmā… Satiekot mūsu mazo „agro” kompāniju, vēršos pie „pasažieriem”, kas kaut kad idejiski bija piekrituši lidot ar mani kaut kad tandēmā, ar jautājumu: ”Ja laika apstākļi man patiks vai lidosiet ar mani tandēmā?” Puiši pasmaida un saka „Jā!”.

Ierasts rīts Krustpilī – izliekam spārnus, vienojamies par rindas kārtību kā mēs 5 palidosim, kamēr uz 11.00 sabrauc citi un aidā! Ļauju puišiem izlidoties, rullēju mazo „VWāģīti”… tincinu Dzintaru (pirms tam jau paspējusi patincināt Pēteri) par atšķirību lidojot solo un tandēmā…vēroju vēju… labs… mazliet šķībs, bet labs… bet kļūst mazliet ne tik labs, bet labsJ… jau gandrīz 11.00 un nolemju, ka jāpalido pašai, jāiesildās… un nemanot jau sabrauc citi piloti – ne ļoti daudzi, kas mani iepriecina klusībā vēl vairāk. Rosīšanās uz lauka nav liela, tikai nedaudz… tā kā esmu palidojusi, sēžos atkal pie stūres, lai jaunpienācēji var palidot…rullēju, rullēju mazo „VWāģīti” un brīdī, kad uz skrejceļa ar Dzintaru liekam kopā plīsušās troses galus (šajā dienā trose plīsa 6! reizes – laikam laiks jau mainīt), atskan Pētera balss rācijā: ”Lidosi tandēmā?” Godīgi sakot, neatceros vai tajā mirklī minstinājos vai atbildēju uzreiz, bet atceros, ka nākamais Pētera teksts bija: ”Tad es lieku ārā tandēmu”…

Joprojām manī miers, labs noskaņojums, ar puišiem jokojam, instruktori mani vēl testē (liek piesprādzēt tandēmu, pasažieris pats nepiesprādzējas - pārliecinās par manu uzmanības koeficentuJ), smaidu kamerai (Saņa! Atsūti safilmēto materiālu!) – visi klātesošie iedrošina, un te nu mēs esam – vēl pēdējā instruktāža, puišu mēģinājumi manā vietā pieņemt lēmumu, kad sākam startēt un ir! Gatava! Atskan Dzintara „Braucam!” un mēs viens, divi, trīs – esam gaisā! Visi trīs lidojumi bija mierīgi (gan pirmie divi ar mazo tandēmu, gan trešais – ar lielo tandēmu (pamainīju svara kategoriju pasažierimJ, lai paskatītos atšķirības) – taustījos…tikai daži asāki pagriezieni, kāds termālis, mierīga (pat varētu teikt laiska) nosēšanās… gatavs! MAN ĻOTI, ĻOTI PATIKA!

ĻOTI PATIKA! Jā, spārna izcelšana startā ar citādām izjūtām. Jā, redzamība apgrūtināta, jo pasažieris priekšā. Jā, vadās spārns lēni, nosvērti… bet tas ir tas, kas man lidošanā ĻOTI, ĻOTI PATĪK – MIERS! Puiši teica, ka iespējams esmu pirmā pilote (sieviete), kas Latvijā vizina tandēmus! Tas ir paceļams! Meitenes, droši! Ja vien patīk kompānija gaisā (laiku pa laikam), ja vien patīk mierīgi lidojumi, tas der!

Laikam būs tagad jādraudzējas vēl vairāk ar kluba priekšniekiem, lai varētu mēģināt palidot tandēmā vēl un vēl, un iegriezt kādu spirāli vai wingoveru, lai saprastu vai tas man arī patīk līdz galam vai tikai izziņas procesam! Pagaidām man pietiek ar termāliem lidojumiem ar tandēma spārnu! Vēl vairāk – MAN ĻOTI, ĻOTI PATIKA! Paldies pasažieriem! Paldies tiem, kas piedāvājās būt par pasažieriem (varat pieteikties rindā vēl, lai nav jālauž galvu, ko vizinātJ, reizēs, kad atkal sakritīs apstākļi lidot tandēmā)! Paldies atbalstītājiem! Tagad priekšā tikai treniņi!...

Kā redzat – „Adrenalīns” meitenes „Baltijas ceļu debesīs – 2009” arī atzīmēja godam! Apsveicu, Katrīna, ar pareizo apstākļu sakritību un lidojumu ar motoru!

Bez Jums, puiši, tas nebūtu izdevies!


Komentāri: 7
    Made by kalichava