Rīkojums

Читаем внимательно и наматываем на ус.

Latvijas paraplanierisma federācija

Rīkojums

Rīgā, 2011. gada 16. maijā.

Par motoparaplānu lidojumu veikšanas kārtības un gaisa telpas izmantošanas noteikumu pārkāpumu.

Šā gada 11. maijā paraplanierisma kluba „Ultra” pilots Roberto Smuļko lidojot virs Daugavpils pilsētas ar motoparaplānu Miniplane Top 80, spārns  ASA Blues 27, plkst. 20.20 veica neplānotu piezemēšanos pilsētas teritorijā. Piezemējoties bojāts laternas stabs, pilots nav cietis. Lidojums veikts aerosporta popularizēšanas nolūkā, motoparaplānam ir bijis piestiprināts reklāmas banneris. Pēc pilota sniegtās informācijas, lidojuma augstums ir bijis 350-400 m. Motoparaplānam ir apstājies dzinējs un mēģinot to iedarbināt ar rokas starteri bojāta viena vadības strope, ierobežojot motoparaplāna manevrētspēju. Par atgadījumu ir iesniegts Flight safety report (FSR) Civilās aviācijas aģentūrai, kas lems par pilota atbildību par gaisa kuģu ekspluatācijas noteikumu pārkāpumu. Pilotam var tikt piemērots administratīvais sods līdz 250 LVL apmērā.

Neplānotas piezemēšanās pilsētas teritorijā iemesls šajā gadījumā ir nepareizi izvēlēts un MK noteikumiem Nr.145. „Ultravieglo gaisa kuģu lidojumu veikšanas kārtība” neatbilstošs lidojuma augstums, kas liedza iespēju pēc dzinēja apstāšanās piezemēties ārpus pilsētas robežām. Aprīkojot motoparaplānu un lidojot ar reklāmas banneri, tāpat nav ievēroti MK noteikumi Nr. 481 „Latvijas Republikas gaisa telpas izmantošanas kārtība attiecībā uz atsevišķām darbībām”.

Lai nodrošinātu lidojumu drošību un nepieļautu gaisa kuģu ekspluatācijas un gaisa telpas izmantošanas noteikumu pārkāpumus:

1.                  Informēt par augstākminēto notikumu visus motoparaplānu pilotus. Informāciju izvietot internetā klubu mājas lapās, LPF mājas lapā un vietnē www.paraglidingforum.lv.

2.                  Veikt visu motoparaplānu pilotu instruktāžu par LR likumdošanas un normatīvo aktu, kas regulē gaisa telpas izmantošanas un ultravieglo gaisa kuģu lidojumu veikšanas kārtību prasībām. Normatīvie akti ir pieejami CAA mājaslapā.

3.                  Brīdināt motoparaplānu pilotus par droša minimālā lidojuma augstuma obligātu ievērošanu lidojot dažādos apstākļos, jo sevišķi, lidojot virs apdzīvotām vietām un ūdenstilpnēm. Motoparaplānu dzinēja apstāšanās lidojuma laikā ir parasta prakse un nedrīkst ietekmēt lidojumu drošību un izraisīt ārkārtas situācijas.

4.                  Paraplānu un motoparaplānu pilotu apmācības procesā pastiprināt LR likumdošanas un normatīvo aktu apgūšanu un klubu darbībā nodrošināt lai piloti tos ievērotu.

5.                  Apturēt Roberto Smuļko motoparaplāna licences Nr. P-248 darbību līdz atkārtota eksāmena sekmīgai nokārtošanai par LR likumdošanas un normatīvo aktu zināšanu pārbaudi.

6.                  Brīdināt paraplanierisma  kluba „Ultra” vadību par tās atbildību LR likumdošanas un normatīvo aktu ievērošanas nodrošināšanā kluba darbībā.

LPF valdes priekšsēdētājs                                                                         E. Vītoliņš

 

 

 

 

 

 

.

 


Komentāri: 1
    Made by kalichava