Lidot Gruzijā

Norobežojoties no visām citām ekstrām, esot Gruzijā, īsas piezīmes par lidošanu...

Palidojām 2 dienas no 3 brīvajām...Īsais rezumē – Kaifā! Lidot jaunās vietās vienmēr ir interesanti, piedevām papildus emocijas piedeva tas, ka biju Gruzijā ar bērniem un igauņu kolēģim lidojumi Gruzijā bija pirmie brīvie lidojumi ever  (kaut daudzus gadus lido ar motoru, traiku, t.sk. tandēmos)... Mazliet gan sanāca attīstīt prasmes ietērpt zināšanas/pieredzi par lidošanu kalnos + termāļos + dinamikā vārdos angļu valodā un tā, lai otrs saprot, ko saku. Bet vairāk tomēr domāju par to, ka jālido. Bet visu pēc kārtas...

Tā kā bija jābrauc mazliet pastrādāt uz Gruziju, galvā ienāca doma, ka jābrauc ar bērniem un jāskatās vai var arī palidot. Pavasarī sazinājos caur forumu ar dažiem krievu pilotiem, kas lido Gruzijā un dažiem vietējiem, ko atradu forumā. Ar vietējiem komunikācija kaut kā neizveidojās, bet informācija bija savākta pietiekami, ka saprastu – jāņem inventārs līdzi. Tā kā braucām trijatā (es, Artūrs un Katrīna), tad lieku svaru varēju atļauties un inventāra nesējs arī bija iekļauts. Pāris dienas pirms izlidošanas, kolēģe no Gruzijas saveda kopā ar savu draugu, kas izrādījās ir instruktors un ar Iraklu tad arī pavadīju abas lidojamās dienas. Kā teica mani bērni: „Viņš mums Mišu atgādina!”. Lidojamās vietas Gruzijā ir maz, jo kalni pamatā ir klāti kokiem. Aktīvu pilotu – arī maz, ap 20. Lido piloti, t.sk. tandēmi, ar pavecāku inventāru un ko pamanīju 1.dienā – vietējiem ne rezerves, ne akseleratori.  Kā komentēja paši vietējie piloti (iepazinos ar 5): „Kam mums tas, jo aizlidot jau nekur tāpat nevar!”. Pēc manas palidošanas līdz manam nogurumam (apmēram stundu) 1600 m augstumā (starts 1032 m) un mukšanas no stiprajiem termāļiem (jo vienkārši nepārzināju apkārtni) un top-landinga, vietējie gan sāka mazliet savādāk komentēt inventāra neesamību. Kalns, kur lidoju, atrodas pie pašas Tbilisi jūras, Tbilisi apkārtnē. Īstens skolnieku kalns, jo visapkārt klajumi (tikai pilni ar dadžiem), ko atzina arī igauņu kolēģis: „Kā reiz priekš skolniekiem! Mierīgi, pārredzami, droši!” Serviss godam – 25 eur par dienu, kas ietver savākšanu un izlaišanu ar visu inventāru tieši pie viesnīcas durvīm, nogādāšanu starta vietā un tik daudz reizes kalnā vešanu, cik nepieciešams (man vajadzēja tikai 1 reizi – izdevīgs klients). Ā, vēl arbūzi cenā iekļauti. Un, protams, cenā iekļauta arī instruktāža par bīstamajām vietām, kur labāk nelīst un palīdzība startā, ja nepieciešama. Otrajā dienā, kad lidoju, bija fantastiska termo-dinamika. Uuuuuu, kā pakaifoju gaisā. Top frāze manā galvā bija: „Gaidi savu vēju!”. Arī otrajā dienā sagaidīju savu vēju un superīgi palidojos gar kalnu nogāzēm. Diemžēl video no gaisa nav – jo esmu kaut kur pasējusi pēc FunCup savu GoPro, track ielikt nevaru, jo mans dators neļauj ielādēt programmu, ko atzīst GipSy, bet dažas amatieru foto un video no zemes ir pieejams – mazam ieskatam.

Vēl Gruzijā slavena lidojamā vieta ir Gudauri kalni – šeit sezona gan ir ziemā. Tad var gan lidot, gan slēpot. Noteikti vērā ņemama iespēja apvienot šīs lietas vai ģimenes atpūtu, ja ģimenē ir slēpotāji. Par cenām te gan neko nezināšu teikt, bet vasarā dzīvošana maksā 15 eur/dienā, paēst var dienā par 5-15 eur (atkarībā no apetītes), transports, ekskursijas un vīns ir daudz lētākās cenās kā pie mums. Noteikti iesaku braukt uz Gruziju atpūtā – tur ir tik daudz ko redzēt (pievienoju dažas bildes arī no vnk ekskursijas dienas). Un pāri visam, Kaukāzu valsts kultūra, tradīcijas, viesmīlība.

Lai tālu un augstu lidojas!

 


Lidot Gruzijā 09/2013 4
Komentāri: 3
    Made by kalichava