Ciemos pie DUDEK

Šogad DUDEK palika 20 gadi. Devāmies ciemos uz lielo salidojumu, kur mums rādīja un stāstīja kā tiek izgatavoti paraplāni. Bija iepsēja izmēģināt motoparaplānus un satikt citu valstu DUDEK pārstāvjus.

Mazā Polijas ziemeļu ciematiņā Kowalewo netālu no pilsētas Bydgoszcz atrodas nu jau pasaulē daudziem pazīstamās paraplānu firmas DUDEK ražotne. 20 gadu laikā no 3 cilvēku komandas, kas menesī uztaisīja dažus paraplānus, tā ir partapusi par labi organizētu ražotni ar vairāk kā 60 darbiniekiem, kas saražo ap 10 paraplānu nedēļā plus iekares un citus piederumus.

Fakti neapstrīdami liecina ka sacensībās motoparaplanierisma jomā DUDEK apsteidz visus pārējos ražotājus kopā ņemtot: 2014.gadā 66% no sacensībās lidotajiem spārniem ir tieši DUDEK ražotie.

DUDEK vada divi savas jomas entuziasti. Spārnu dizaineris Piotr Dudek un Vojtek Domanski. Dizainera vārdā arī nosaukta ir firma.

Mūs laipni uzņēma un dalījās savā 20 gadu pieredzē. Izzinoša ekskursija pa ražotni, nākotnes plāni, padziļinati skaidrojumi par ekipējuma detaļām, paraplānu testa dienas, gaisa šovs un beigās protams kārtīgas svinības :)

Pēc ražošanas procesa iepazīšanas tuvāk, var teikt ka katra paraplāna izveide ir garš un darbietilpīgs process nedēļas garumā. Meistardarbs, kura secīgā izveidē piedalās ap 10 cilvēku, tas sastāv no aptuveni 1800 daļām, kas tiek rūpīgi sašūtas un savienotas kopā. 

Interesants fakts ka, lai šuvēja sāktu šūt paraplānu, viņa tiek apmācīta pus gadu līdz gadam. Tajā mācību laikā šujot visa veida drošību neitekmējošus piederumus: suvenīrus, maciņus, vēja zeķes utt.




Ciemos pie DUDEK 60
Komentāri: 3
    Made by kalichava