Piezemēšanās precizitātē sacensību sezonas noslēgums Baltkrievijā un sezonā kopumā

Cilvēka spēja priecāties par cita veiksmi un izjust cita prieku, liecina par briedumu.

Šī gada precizitātes sacensību sezona Latvijas pilotu saimei ir izvērtusies bagātīga un piepildīta. Ikviena sasniegums ir bijis prieks visai Latvijas pilotu saimei. Tas ir kalpojis par izbrīna un iedvesmas avotu tiem, kuri vēlas savas pilota prasmes pilnveidot vai piemirsto atkārtot.

Statistikas mīļotājiem. Sacensības, kurās piedalījās kluba adrenalīns precizitātes izlases komanda, bija sekojošās vietās – Latvijā tika aizvadītas 4 sacensības, no tām viena bija FAI 2 kategorijas starptautiskās sacensības “Briljanta pēda” kausa 1 posms, tad nākošie četri “Briljanta pēda” kausa FAI 2 kategorijas posmi Krievijā (Kaļiņingrada), Igaunijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Papildus piedalījāmies kaimiņvalstu starptautiskajos mačos S-Pēterburgā, kuras bija FAI 2 sacensības un paraugsacensībās Valgas pilsētas svētkos Igaunijā.

Precizitāte ir drošības pamats ikvienam pilotam piezemējoties pat šķietami pazīstamā apkaimē, piemēram, Rumbulā, kur ir bijuši gadījumi, kad stipra vēja dēļ aizpūš vietā, kur jāpiezemējas ierobežotā apvidū. Lidojot XC, pārliecība par spēju precīzi piezemēties ir viens no galvenajiem rādītājiem sportisko rezultātu sasniegšanā. Piezemēšanās precizitāte ir drošas un veiksmīgas pilotēšanas pamatbalsts. Un sacensības ir viena no tām vietām, kur pilots var iedvesmoties to uzlabot.

Paprāvā Latvijas braucēju komanda uz Baltkrieviju savācās pamazām. Līdz pat pēdējai izbraukšanas dienai braucēju skaits papildinājās. Precizitātes komanda no Latvijas sastāvēja no 7 pilotiem - Mārtiņš S., Inese Š., Edijs G., Olga Z., Vilnis G., Ēriks G., un es Andris K. Sacensībām izveidojām divas komandas Adrenalīns.lv un We Fly. Otrajā komandā bija abas meitenes un Mārtiņš.

Jāpiemin, ka Mārtiņš ir šī gada “jaunizceptais” pilots, ar visai nelielu pilota pieredzi paraplāna pilotēšanai. Iepriekšējā nedēļā, kluba Andrenalīns ikgadējās precizitātes sacensībās “Rudens Bums”, uzrādīja trešo labāko rezultātu. Vai iesācēja veiksme, to redzēsim nākošajā sezonā.

Baltkrievijas sezonas noslēdzošais posms pilotiem bija kā eksāmens. Eksāmenu var uzskatīt kā nokārtotu. Lai arī sacensībās kopvērtējumā godalgotās vietas šoreiz neieguvām, tomēr individuālie sniegumi, dāmu ieskaite un kausa kopvērtējuma rezultāti liecina par progresu.

Baltkrievi sezonas noslēdzošo posmu sarīkoja netālu no Gomeļas pilsētas, Zjabrovkā, bijušajā kara lidlaukā. Skrejceļš bija ļoti īpatns, tādu iepriekš nebiju redzējis. Viss skrejceļš un apkalpojošie lidlauka ceļi bija veidoti no sešstūrainiem betona blokiem metra dziļumā.

Sacensību organizatori radīja patīkamu un mājīgu atmosfēru, uzturot sportiskos garu modru visu sacensību laiku.

Treniņu dienā, piektdienā tikai vakarpusē pārstāja līkņāt un vējš nedaudz pierima. Taču visi nepaguvām izlidot, jo no jauna sāka līt lietus un bija jau pietiekami vēls, lai gaidītu laika noskaidrošanos, devāmies uz naktsmājām kādus 20km no lidlauka. Naktsmāju vietu, ko sarūpēja organizatori, varētu raksturot kā mežu ar vairākām mājiņām. Vieta klusa un mierīga. Divstāvīga māja ar virtuvi un dušu. Siltumam mūra krāsniņa mājā un ārpusē zem nojumes lauka kamīns.

Pirmā sacensību diena bija kā parasti svinīga un pacilājoša. Taču pirmie divi starti daudziem pilotiem, tai skaitā top pilotiem nebija diez ko iepriecinoši. Mērķis bija izvietots vietā, kur turbulence aiz kokiem radīja nemierīgas gaisa plūsmas pie nosēšanās mērķa. Pārvietoja to citā lidlauka vietā. Rezultāti pilotiem uzlabojās. Paguvām izlidot 4 pilnus raundus.

Otrā sacensību diena lidlaukā iesākās ar biezu, miglu, kura vairākas stundas lēnām un negribīgi, bet tomēr izklīda. Kamēr bija migla, viens baltkrievu tandēmu pilots ar pasažieri pacēlās gaisā. Nācās signalizēt ar mašīnām, lai pilots varētu orientēties, kur nolaisties. Taču tas neizdevās un pilots ar pasažieri kaut kur miglā nolaidās. Vietējie devās tos meklēt. Saka, ka esot sveikus un dzīvus atraduši. VRF ievērošana vietējiem  nedaudz piekliboja.

Miglai izklīstot izlidojām vēl pilnus divus raundus. Organizatori pieņēma lēmumu vairs neturpināt, jo sacensības miglas dēļ sākās 3 stundas vēlāk.
Līdz ar to sacensību sezonas bija beigusies, varējām atvilt elpu un gatavoties svinīgajam noslēgumam.

Noslēguma ceremonija noritēja mājīgā gaisotnē, ar jūtamu vieglumu. Baltkrievi bija vieni no iniciatoriem kausa izveidē. Mājinieki bija sarūpējuši brīnišķīgu kopvērtējuma uzvarētāja kausu, tā pat arī ikvienam dalībniekam bija sarūpējuši piemiņas veltes.

Sacensību posma un kausa kopvērtējuma uzvarētājs bija mājinieks Vikhors Jauženijs (Vikhor Yauheni). Vikhors nepiedalījās pirmajā posmā Cēsīs, taču tas netraucēja viņam izcīnīt pirmo vietu kopvērtējumā. Sīva cīņa izvērtās ar lietuvieti Juriju J., bet pēdējās sacensības parādīja, kuram ir stiprāki nervi.

Sacensību posma kopvērtējuma uzvarētāji.

Sacensību posma dāmu ieskaites uzvarētājas.

Kausa kopvērtējuma uzvarētāji.

Kausa kopvērtējuma dāmu ieskaites uzvarētājas. Jolantas  trešās vietas apbalvojumu saņēma pārstāvis no Lietuvas. :)

Kausa kopvērtējuma rezultātus var skatīs šeit: KOPVĒRTĒJUMA REZULTĀTI!

Kopvērtējuma pirmo trīs vietu ieguvēji ir galvas tiesu pārāki. Aiz šīs trijotnes tūdaļ seko Latvijas pilots Edijs G. Jāsaka gan, ka igauņi pēdējos posmos piedalījās bez saviem līderiem, kuri varēja radīt pirmajām trīs vietām lielāku intrigu.

Galu galā arī Latvijas pilotiem šī sezona ir beigusies. Sākas rudens ar slapjajiem lietiem un skarbajiem vējiem.

Latvijā nākošā sezona precizitātē  iezīmējas ar brīnišķīgiem jaunumiem, varētu pat teikt vēsturiskiem jaunumiem. Kādiem, lai pagaidām tā ir kā intriga.

 

Paldies kluba adrenalīns komandai, īpaši Mihailam Vavilovam, kurš sniedza nesavtīgi savu atbalstu, laiku un padomu visas sezonas garumā. Daļēji finansiāli atbalstīja vairāku pilotu startus Latvijā un ārvalstīs.

Faktiski šī pozitīvā precizitātes sezonas attīstība ir aizsākusies pateicoties tieši Mišam, kurš radīja ražīgu augsmi šīs disciplīnas uzplaukumam Latvijā.

Un pilotu rindās ir parādījusies tendence skaistam turpinājumam.

Tiekamies 2018.g. sezonā, jau janvārī, LV čempionātā piezemēšanās precizitātē.


Baltkrievija FAI2 2017-10 31
Brilliant foot Belarus FAI II
Made by kalichava